top of page
kniv3-7_edited.jpg
Førstegangs bruk:

 

Alle kniver fra meg leveres nyslipt, men pga stålets natur og under prosessen de blir lagd, så er det fint å gjøre et par ting før kniven tas i bruk.

Den bør vaskes grundig med såpe for å få bort all olje som sitter igjen.

Dette eksponerer stålet og kniven og kan være ekstra sårbar for rust i starten. Det har jeg løst ved å skjære en skive sitron og påføre hele bladet og la det ligge i noen sekunder og tørke godt av etterpå.
 

La kniven ligge i noen minutter og gjenta prosessen et par ganger så den bygger en mer naturlig resistens mot rust og syre.

 

Stålet vil alltid være følsom for det, og det er smart og tørke av kniven direkte etter bruk, men på sikt blir kniven mer resistent.

kniv2-6.jpg

Bruksområder

Knivene egner seg godt til normalt bruk, altså kjøtt, fisk og grønnsaker.

 

Men pass på at ikke kutte frosne ting eller bein.

Det er en egen kniv som er egnet til kjøtt og ben. Beinøksa

Fakta om knivene

De fleste knivene i vårt sortiment er lagd av karbonstål av ulike typer. Karbonstål har en ting tilsammen, og det er at det holder knivseggen bedre en rustfritt stål. Det er en fordel for oss som skal bruke kniven for det betyr at man ikke behøver og være en mester på knivsliping for å holde de skarpe.

I tillegg så er Vietnam spesialister på utrolige smale kniver som gjør at de glir så godt igjennom maten.

Karbonstål har vi hatt som skjæreverktøy over hele verden, fordi det er så fantastisk å håndtere for de som bruker det. Det er først de siste 100 årene nå som rustfritt stål har kommet på banen.

Det finnes flere ulike typer karbonstål, og jeg selger to ulike typer. Et tynnere stål som er litt mykere, og et tykkere og hardere stål som heter fjærstål. Fjærstål er utrolig populært over hele verden pga kvalitetene det innehar. Det er et hardere stål som holder eggen veldig godt, samtidig som det er mykt nok til å holde det tynt i eggen.

Det tynneste stålet jeg har er 1.2mm tykt. Og fjærstålet ligger mellom 1.6mm -1.8mm.
Jeg har også kniver til ben av ulike slag, og de er tykkere og tåler da en helt annen bruk.
 

 

Hva er karbonstål?

​​

Karbonstål er en felles betegnelse for stål som har høyere karbon innehold enn rustfritt stål.

 

Før det rustfrie stålet kom på banen, så var det dette stålet som ble brukt i all slags redskap egnet for kutting.

 

Det var lett å forme, herde, og holdt utrolig godt ved sliping.

Hvordan vedlikeholder jeg karbonstål?

Generell vedlikehold

Disse knivene er ikke syrefaste, og det betyr på sikt at de kommer til å danne seg en patina. Det er helt enkelt stålet som reagerer på syren i det det skjærer, og man merker at det blir litt mer grått eller matt i fargen. Det kan også komme flekker i fargen om man lar syreholdige ting ligge på bladet. Det er bare kosmetisk, og ingen problem å gjøre noe med det om man ønsker, men pga stålets natur er missfarging helt naturlig og det er ettertraktet hos mange da det gir en fin estetikk over bladet.

 

Får å holde mine kniver best mulig så følger jeg disse enkle grepene. Med en gang jeg er ferdig med kniven så vasker jeg av den med såpe og skyller kniven i glovarmt vann og tørker over den med en klut så den blir helt tørr.

Er det slik at du får rust på kniven så finnes det flere muligheter for å få det bort. Her er de mest effektive tipsene jeg har.

 

1.En lett fuktig skrubb og bakepulver.

2. En skrubb med olje, eller en klut med olje og salt.

3. Stålull, enten grov eller fin type.

 

Husk å tørk alltid tilslutt.

Er knivene vanskelige å slipe ?

Siden de er litt mykere i stålet enn rustfrie kniver,  så tar de til seg sliping utrolig godt.

 

Så det er faktiskt lettere å holde disse knivene som nye, enn rustfrie kniver.

Tlf : +47 400 88 066

  • Facebook
  • Instagram

Holmestrand

Informasjon om design av websiden.
© 20202 – Knivskarpt.no // Design av Alexandra Ezhno AS

bottom of page